Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Kοριτσάκια σε ροζ τσιχλόφουσκες

Είχα σκοπό να πιάσω το θέμα της θρησκείας-εκκλησίας που άνοιξε ο σεβάσμιος εν Χριστώ αδελφός Cloudkicker, αλλά επειδή κατάλαβα ότι ένα τόσο μεγάλο (και τόσο μικρό ταυτόχρονα) για τους περισσότερους θέμα δε θα μπορούσε να χωρέσει σε μία μόνο ανάρτηση, είπα να ασχοληθώ με κάτι πιο light. Επιφυλάσσομαι όμως να το κάνω στο εγγύς μέλλον. "Ο καιρόc γαρ εγγύc", που λένε και τα συμπαθή μας τετράποδα.

Αποφάσισα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για ένα φαινόμενο που μαστίζει την ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία, τα "κοριτσάκια σε ροζ τσιχλόφουσκες". Και την μαστίζει όχι μόνο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά από αυτά, αλλά σαν αποτέλεσμα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθμός τύπων που ήταν-δεν ήταν σαν αυτά, αποφάσισαν να γίνουν, για να είναι αρεστοί ή να τα πιάσουν γκόμενες, γιατί "το νινι σέρνει γαλέρα..." όπως λέει και η γνωστή παροιμία.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κοριτσιού σε ροζ τσιχλόφουσκα είναι συνήθως τα ακόλουθα:

Έχει σαν είδωλό της μία ή περισσότερες απ'τις πρωταγωνίστριες του Sex & The City. Το όνειρό της είναι να φτάσει σε ένα σημείο στη ζωή της, στο οποίο θα έχει επιτυχημένη καριέρα -σε οτιδήποτε, δεν έχει σημασία, αλλά συνήθως φαντάζεται τον εαυτό της σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια μεγάλη εταιρία ή επιχείρηση-, αρκετά λεφτά, θα είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη, θα έχει δικό της διαμέρισμα, αυτοκίνητο και θα αλλάζει τους άντρες σαν τα πουκάμισα. Θα τους γνωρίζει σε clubs και bars σε ακριβές περιοχές, ενώ πίνει το κοσμοπόλιταν ή το μαρτίνι της με τις πανομοιότυπες ξανθιές φίλες της, σχολιάζοντας τα εξής πάντα πράγματα: τις σχέσεις γενικά ή συγκεκριμένα τις δικές τους και των φιλενάδων τους, την μόδα γενικά ή συγκεκριμένα την εμφάνιση,το ντύσιμο και το βάψιμό τους, ειδικά αν ένα ή περισσότερα από αυτά άλλαξε πρόσφατα, άτομα, κυρίως φίλες ή γνωστές τους που δεν βρίσκονται εκεί και τα οποία συνήθως θάβουν, δίαιτες ή καινούρια προγράμματα γυμναστικής (το yoga και το pilates έχουν την τιμητική τους) και τους άντρες γύρω τους. Το τελευταίο τελειώνει πάντα με το σίγουρο συμπέρασμα ότι πλέον οι πραγματικοί άντρες έχουν εκλείψει. Λέγοντας πραγματικοί άντρες εννοείται μιλάμε για φραγκάτους μπούληδες, με το ιδανικό να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες, ώστε να μπορούν να τις συντηρήσουν και ίσως στο μέλλον να τις κάνουν να μην χρειάζεται να συνεχίσουν την καριέρα που τόσο λατρεύουν. Αυτός θα είναι ο mister Big, o mister Right, o πρίγκηπας στο άσπρο άλογο (εδώ εννοούν αμάξι 1600cc και πάνω), ότι θέλετε παίρνετε. Αυτός θα τις κάνει να σταματήσουν να ψάχνουν την αγάπη, τη φροντίδα και το proderm κάθε σαββατόβραδο και θα φτιάξουν μαζί του οικογένεια, οπότε και θα σταματήσουν να είναι δυναμικές, ανεξάρτητες και σκληροτράχηλες γυναίκες καριέρας και φεμινίστριες, ώστε να γίνουν καλές νοικοκυρές για τον καλό τους και καλές μανάδες για τα παιδιά του. Εναλλακτικά, αντί για sex & the city, κάποιες προτιμούν τις πρωταγωνίστριες της εγχώριας βερσιόν, του Singles δηλαδή και ειδικά τη Ράνια. Οι θεωρίες της είναι λες και τις πήρε μέσα απ'το μυαλό τους.
Όταν τους μιλάς για το τι συμβαίνει γύρω τους, για πολιτικές εξελίξεις και πολιτική γενικά, για εκλογές, για ανεργία, για φτώχεια, για πείνα, για πολέμους, για το τι πρέπει να αλλάξει, παλιότερα θα σε κοιτούσαν απλά σαν εξωγήινο. Τώρα με την κρίση που έχει γίνει in, απλά παίρνουν ένα σοβαρό ύφος για λίγο και επαναλαμβάνουν κάτι σχετικό που άκουσαν από κάποιον ή είδαν στην τηλεόραση. Μετά αλλάζουν γρήγορα θέμα σε κάτι σχετικό με το πεντάπτυχο σχέσεις/εμφάνιση/δίαιτα/κουτσομπολιό/άντρες. Μπορεί να συζητήσει κάτι τέτοιο μόνο αν την αγγίζει άμεσα, πχ. αν της μειώσουν το μισθό της ίδιας. Γενικά πάντως αν θέλεις να τις πιάσεις γκόμενες, πρέπει να αποφεύγεις να αναφέρεσαι σε τέτοια θέματα και ειδικά σε κάτι σχετικό με αλλαγή ή ακόμα χειρότερα "επανάσταση", είναι σαν να τους μιλάς για το αν ο επιθετικός της ομάδας σου ήταν σε θέση offside ή όχι. Καταλαβαίνουν ότι για σένα και για ένα άλλο κομμάτι του κόσμου είναι σημαντικό, για εκείνη όμως καθόλου. Ζει στο δικό της μικρόκοσμο, όπου όλα είναι ροζ και άσπρα, γεμάτα καρδούλες, λουλουδάκια, γλυκά, χαρούμενα ζωάκια και πρίγκηπες. Μπορεί να αντιλαμβάνεται μερικές φορές ότι υπάρχει και ασχήμια στον πραγματικό κόσμο έξω απ'τον δικό της, αλλά δεν θέλει να τον κοιτάζει, γιατί χαλάει το ζαχαρένιο παραμυθάκι της. Και απλά κάνει πως δεν υπάρχει.

Στα περισσότερα θέματα έχει την άποψη και τις γνώσεις που έχει ο μέσος πολίτης και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και που είναι κυρίως ταυτόσημη με αυτή που προβάλουν τα Μ.Μ.Ε. Δηλαδή, το τυπικό κοριτσάκι σε ροζ τσιχλόφουσκα είναι χριστιανή ορθόδοξη (με την έννοια ότι λέει ότι πιστεύει, κάνει το σταυρό της όταν περνάει από εκκλησία, αλλά μπαίνει μέσα κυρίως Πάσχα και Χριστούγεννα), κεντρώα (πρώην πασόκα και νυν νεοδημοκράτισσα. ή και από πριν νεοδημοκράτισσα), ευαίσθητη στα εθνικά θέματα όπως Σκοπιανό, Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι κατά των ΛΑΘΡΟμεταναστών (το τονίζει) και βρίσκει την αριστερά γραφική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη. Δεν χρειάζεται να επισημάνω νομίζω ότι δεν πάει σε πορείες, ή πάει τελικά μετά από πίεση φίλων ή γνωστών, αλλά πολύ προσεκτικά και φοβισμένα, μέχρι να φύγει αμέσως μόλις ακούσει το παραμικρό για επεισόδια ή "κουκουλοφόρους". Οι γνώσεις τις στην ιστορία, ειδικά του προηγούμενου αιώνα, περιορίζονται σ'αυτά που θυμάται από το σχολείο (όσα ήταν εντός ύλης και τα οποία είχε μάθει παπαγαλία και δεν θυμάται καθόλου, ή θυμάται τα πολύ βασικά). Τα βιβλία που διαβάζει -όταν σπάνια το κάνει- είναι συνήθως best seller φτηνής κακογραμμένης ψυχολογίας, όπως "πως να κατακτήσεις την ευτυχία/αγάπη που σου αξίζει" ή δακρύβρεχτες, σαχλές ερωτικές ιστορίες. Δυστυχώς γι'αυτή, δεν θεωρούνται λογοτεχνία ούτε αυτά, ούτε περιοδικά όπως το Cosmopolitan. Η σχέση της με τις τέχνες συνοψίζεται σε ότι παίζεται στους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς όσον αφορά τη μουσική, ότι παίρνει όσκαρ ή ακούγεται πολύ σχετικά με σινεμά και σε ότι παράσταση πήγαν οι φίλες της με τους γκόμενους τους όσον αφορά το θέατρο. Άσχετο αλλά σημαντικό, το κοριτσάκι μας έχει οπωσδήποτε έναν "Ρουβά", δηλαδή έναν Έλληνα ή ξένο ηθοποιό/τραγουδιστή/αθλητή/celebrity, που την κάνει να ουρλιάζει ή απλά να ξερογλύφεται μόλις τον βλέπει κάπου. Δεν τη νοιάζει τι άνθρωπος είναι, αν είναι στην πραγματικότητα μαλάκας, είναι απλά γαμάτος γιατί είναι ΚΟΥΚΛΟΣ! Και δεν συγκρίνεται με τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, δηλαδή εμάς.

Η ασφάλεια και η άνεσή της έχει τεράστια σημασία γι'αυτή και θα στερούνταν πολλά άλλα πράγματα για να αποκτήσει αυτά τα δύο σε μεγάλες δόσεις. Φοβάται υπερβολικά πολύ μην την κλέψουν/χτυπήσουν/βιάσουν/σκοτώσουν στο δρόμο ή στο σπίτι της, ειδικά οι μετανάστες, κυρίως επηρεασμένη απ'τις ειδήσεις, αφού δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στην ίδια, στις φίλες/γνωστές της ή στην γειτονιά της. Οπότε κλειδώνεται καλά στο σπίτι της και αποφεύγει εντελώς να κυκλοφορεί μόνη της τη νύχτα. Τα καλοκαίρια στις διακοπές προτιμά να κλείνει καλά ξενοδοχεία ή έστω ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή της, επικαλούμενη συνήθως την άνεση, την καθαριότητα και την ασφάλεια που προσφέρουν. Για ελεύθερο κάμπινγκ ούτε καν θα το συζητήσει. Αν τυχόν της το προτείνεις θα σε κοιτάξει σαν να της μιλάς για επανάσταση ή για offside. Η άποψή της για την αστυνομία και τον στρατό είναι από θετική μέχρι "χωρίς αυτά θα υπήρχε χάος και ζούγκλα".

Δεν αμφισβητεί ποτέ τίποτα από αυτά που έχει μάθει από μικρή στο σχολείο ή από γονείς ή που έχει θεωρήσει ως δεδομένα (συνήθως από τις φίλες της, από ταινίες blockbuster ή από την TV) στην πορεία της ζωής της. Είτε είναι απόψεις, προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, παγκόσμια γεγονότα, ιστορία, τρόπος ζωής, θρησκεία ή και κοσμοθεωρία. Μην προσπαθήσεις να την πείσεις να αλλάξει θεώρηση, όσα επιχειρήματα και να νομίζεις ότι έχεις, απλά θα σε γράψει στο μουνί της (sorry κορίτσια), γιατί "έτσι είναι και εσύ λες βλακείες". Αυτή εκεί, ότι και να πεις, θα πιστεύει στον Αδάμ και την Εύα, ότι δεν υπήρχαν δεινόσαυροι, στη διεθνή τρομοκρατία των μουσουλμάνων ταλιμπάν που πρέπει να καταπολεμήσουμε όλοι, στους μοχθηρούς, εγκληματίες και σκουρόχρωμους μετανάστες, στα σκοτεινά σχέδια εναντίον της ελληνορθοδοξίας, στις προφητείες του γέροντα Παϊσιου, στα ζώδια και στο κυνήγι του χρήματος και των υλικών αγαθών. Σταματάω εδώ όμως, γιατί παρασύρθηκα λίγο είναι η αλήθεια..
Οι αγαπημένες της ασχολίες είναι το shopping therapy, το ποτάκι με τα κορίτσια, η μαγειρική/ζαχαροπλαστική, το να νομίζει ότι ερωτεύεται κάθε τρεις και λίγο και να ψάχνει την πραγματική αγάπη. Περνάει ατελείωτες ώρες στον καθρέπτη της όταν βάφεται ή δοκιμάζει ρούχα, και είναι διατεθειμένη να χαλάσει τρομερά ποσά για να είναι όσο το δυνατόν πιο όμορφη, πιο αδύνατη και πιο "sexy" για τους άντρες -ή έστω όπως της έχει πλασάρει η TV πως πρέπει να είναι μια γυναίκα για να αρέσει στο άλλο φύλο-, αν και δηλώνει φεμινίστρια. Αλλά δεν θα καταλάβει την αντίφαση, μην προσπαθείτε άσκοπα. Θεωρεί, πως βελτιώνοντας απλά την εικόνα της στους άλλους, γίνεται αυτόματα καλύτερη.

Ουφ.. ακόμα ένα..
Γράφει πλέον και σε blog, αντικαθιστώντας το ροζ ημερολόγιο που είχε από μικρούλα. Ω ναι, έγινε μόδα και αυτό βλέπεις, άσε που γράφει και η ΘΕΑ η Carrie! Γράφει λοιπόν για τα συναισθήματά της και πως αυτά αλλάζουν κάθε μέρα, συνήθως μιλώντας γενικά, αόριστα και μυστήρια, για να μη μάθουν οι αμέτρητοι φανατικοί fans, paparazzi και stalkers της πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική και ερωτική της ζωή. Εκεί μπορεί και να θάβει και πρώην της, μιλώντας πάλι αόριστα και γενικά, για να μην καταλάβουν όλοι, αλλά μόνο οι ίδιοι οι πρώην ότι μιλάει γι'αυτούς. Επίσης μπορεί να γράφει και για ρούχα που πήρε, γλυκά που έφτιαξε, βόλτες που πήγε κλπ. Σχολιασμό πολιτικών ή κοινωνικών θεμάτων/γεγονότων μη ψάξεις να βρεις εκεί, περισσότερο πιθανό είναι να βρεις ανάρτηση για μπάλα. Άλλωστε είναι απολιτίκ και στις εκλογές ψηφίζει συνήθως ότι πει ο μπαμπάς της.
Αν έχεις γνωρίσει, ξέρεις, ή είσαι εσύ η ίδια ένα τέτοιο -κατά τα άλλα γλυκύτατο- κορίτσάκι, μην τρελαίνεσαι, μη χολοσκάς. Δε φταις εσύ, απλά είσαι ένα ακόμη θύμα της τηλεόρασης, του αμερικάνικου life style και της νεοελληνικής παιδείας και νοοτροπίας. Ντάξει, μπορεί να φταίει λίγο και ο μπαμπακούλης σου, που σε μεγάλωσε σαν την πριγκήπισσα Σίσσυ.. Αυτό που με εκνευρίζει όμως σε σένα, είναι ότι δεν μπορείς με τίποτα να το αντιληφθείς, δεν προσπαθείς να το αλλάξεις και παρασύρεις και άλλους στον πάτο μαζί σου. Κατά τα άλλα δε με ενοχλείς καθόλου, μου είσαι σχεδόν αδιάφορη. Φιλικά πάντα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου