Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Καλό κατευόδιο… και πάρε τα λεφτά του βραβείου μαζί σου


Όταν σε μία χώρα διοργανώνονται γκαλά μουσικού ενδιαφέροντος με χρηματικά έπαθλα που αγγίζουν τα 30.000 δολάρια, βασισμένα στην “καλλιτεχνική αξία”, τότε ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Πως ακριβώς κοστολογείται η καλλιτεχνική αξία; Και ποιο τελικά είναι το κριτήριο όλων αυτών των σαλτιμπάγκων που μαζεύονται σε αυτά τα φάνσι σουαρέ; Διαβάζουμε την απάντηση των Godspeed You! Black Emperor, μετά την βράβευσή τους με το Polaris Music Prize. Για την ιστορία τα χρήματα που “κέρδισαν” θα τα διαθέσουν ώστε να φτιαχτούν μουσικές υποδομές στις φυλακές τους Κεμπέκ:


Γειά σου Καναδά.

Γειά σας μουσικοί.

Ευχαριστούμε για την υποψηφιότητα και ευχαριστούμε για το βραβείο – είναι πολύ ωραίο να αναγνωρίζεσαι στην Μητέρα Πατρίδα, ειδικά όταν νιώθεις πολλές φορές ξένος εδώ. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους εσάς που υποστηρίζεται τις εγχώριες μπάντες και που κάνετε τα πάντα για να γίνουν γνωστές, γιατί αυτή η στήριξη είναι πολύτιμη, απαραίτητη και σημαντική.

Να εκφράσουμε επίσης και την εκτίμησή μας σε όλους τους ανεξάρτητους μουσικούς και παραγωγούς, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, και εξάλλου όλοι είμαστε ανεξάρτητοι πια. Έτσι δεν είναι; Όλοι δεν πέφτουμε και σηκωνόμαστε και αγωνιζόμαστε αυτές τις δύσκολες μέρες;

Οπότε ναι, είμαστε ευγνώμονες και ταπεινοί, αλλά ταυτόχρονα και ντροπαλοί που χρειάζεται να παραπονεθούμε για την αναγνώρισή μας, αλλά -ΓΑΜΩΤΟ- εδώ και 20 χρόνια κινούμαστε στα όρια της πειραματικής μουσικής! Και το “είναι μια πραγματικά εκπληκτική σκηνή και αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μια τελετή βραβείων” δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας.

3 γρήγορες παρατηρήσεις με τις οποίες σχεδόν όλοι θα συμφωνήσουν

το να διοργανώνεις μια τελετή βράβευσης σε περίοδο κρίσης και ομαλοποιημένης ύφεσης είναι κάτι παράδοξο
το να διοργανώνεις μια τελετή βράβευσης όπου οι μουσικοί διαγωνίζονται για μια μεγάλη επιταγή, δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της μουσικής
το να ζητάς από την πολυεθνική ΤΟΥΟΤΑ να καλύψει τα έξοδα της τελετής, όταν όλο το καλοκαίρι το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής είναι σε live streaming στο Internet είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπάρχουσα τρομακτική κατάσταση
Η εποχή είναι δύσκολη για όλους και η καθημερινότητα των μουσικών είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται δραστικά μέσα βελτίωσης. Αν, όμως, αν η ουσία αυτού του βραβείο και αυτής της τελετής είναι κάτι παραπάνω από την αναγνώριση του κόπου των μουσικών εκφρασμένου σε χρήματα, τότε ίσως την επόμενη φορά θα πρέπει να διοργανωθεί σε μια μικρότερη αίθουσα χωρίς εταιρείες χορηγούς και χωρίς τους ειδήμονες της τέχνης. Ίσως και η τελετή να μην χρειάζεται, αλλά η αναγνώριση αυτή να γιορτάζεται πραγματικά κάποια στιγμή και σε ένα μέρος όπου η ουσία δεν θα είναι τα εύκολα λεφτά και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Δώστε τα λεφτά στα παιδιά να κάνουν τα δικά τους πάρτυ ή στους ηλικιωμένους να γράψουν έπη, καλύτερα. Αφήστε, όμως, τους μουσικούς να δημιουργήσουν απαλλαγμένους από επουσιώδη μέσα. Για να περιοριστούν οι σταρ που δημιουργούν μόνο όταν έχουν τις κρατικές επιχορηγήσεις τέχνης στην τσέπη.

Εμείς από την μεριά μας, θα χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά, για την υλοποίηση ενός προγράμματος, όπου όλοι οι φυλακισμένοι στις φυλακές του Κεμπέκ, θα μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους μουσικά όργανα.

αμήν αμήν

Συγγνώμη που ήμασταν τόσο βαρετοί.

Σας αγαπάμε πολύ/ Η χώρα μας έχει καταστραφεί

godspeed you! black emperor

Πηγή:http://freequencyradio.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου